Waarom kiezen wij voor wol?

 

Wol is afkomstig van schapen en daardoor een natuurlijk product.  Het wordt al eeuwen gewaardeerd als één van de meest effectieve beschermingen tegen warmte en koude. Wetenschappers hebben tot op heden geen vezel kunnen namaken met vergelijkbare eigenschappen als die van schapenwol.


Isolerend vermogen:

Schapenwol bestaat uit fijne, zachte kroeshaartjes. De vele bochten (wel 20 per 2,5 cm) die de wolhaartjes bevatten zorgen er voor dat wol lucht vasthoudt. Deze stilstaande lucht geleidt slecht waardoor wol isoleert. Het dragen van wol zorgt er voor dat het lichaam de eigen temperatuur beter behoudt. Op deze manier beschermt wol tegen zowel warmte als koude. Je lichaam koelt dus minder af als de omgeving koud is en verhit minder wanneer de omgeving warm is. Hierdoor houdt wol je warm in de winter en is het koel in de zomer. Je kan het vergelijken met een huis: wanneer je de muren goed isoleert blijft het binnen grotendeels dezelfde temperatuur, de koude of warmte blijft buiten.

Baby’s en kinderen kunnen pas vanaf het zevende levensjaar hun eigen temperatuur vrijwel volledig reguleren. In de eerste zeven levensjaren kan het dragen van wol de onstabiele temperatuurhuishouding van je kind ondersteunen en reguleren. Wist je dat baby’s en kinderen meer energie dan volwassenen verbruiken om hun lichaam op temperatuur te houden? Door de isolerende werking van wol kan je kind haar of zijn energie gebruiken om te groeien.

 

Absorberend vermogen:

Wol kan vocht opnemen zonder dat het klam aanvoelt. Dit komt doordat wol is opgebouwd uit het eiwit keratine. Deze eiwitstructuur zorgt er voor dat ongebleekte wol tot 40% van zijn eigen gewicht aan dampvocht kan opnemen. De wol staat vervolgens het vocht geleidelijk af waardoor het niet vochtig of koud aanvoelt op de huid. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat wol ademt. Ideaal bij transpiratie, bijvoorbeeld van de inspanning als baby’s aan de borst drinken. Het zweet wordt opgenomen en de warmte wordt niet gestuwd. 

 

Elastish vermogen:

Door de krul-structuur van de wolharen is wol van nature elastisch en veerkrachtig. Het rekt mee en vormt terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

 

en nog zoveel meer:


– Wol is niet statisch omdat het op een natuurlijke manier vocht absorbeert vanuit de lucht. Het effect om statische elektriciteit te verzamelen wordt hierdoor geminimaliseerd.

– Wol bevat lanoline (wolvet). De lanoline in wol zorgt er voor dat water en vuil niet in de vezel trekt. De wol stoot het af. Hierdoor rollen bv. Waterdruppeltjes van wollen stof af. Wol is duswater-en vuil-afstotend.

– Het eiwit keratine in wol neutraliseertgeurenen schadelijke stoffen uit zweet. Wol absorbeert snel vocht en geeft dit weer af aan de lucht. Dit bijzondere proces maakt dat bacteriën minder de kans krijgen zich te ontwikkelen en een onaangename lucht te produceren. Wol is tevens op moleculair niveau negatief geladen. Bacteriën die voor nare luchtjes zorgen houden van positief geladen materialen, waaronder synthetische stoffen. Door de antibacteriële werkinghoef je wol weinig te wassen.

– Door de natuurlijke eigenschappen van wol hoef je niet steeds je wollen product te wassen. Door het zelfreinigende karakter van wol,kan het voldoende zijn om je wollen deken of kledingstuk na gebruik te luchten. Wassen is enkel nodig wanneer er vlekken ontstaan zijn. Bovendien kun je in de meeste gevallen de vlek lokaal verwijderen.

– Baby’s die de eerste drie maanden van hun leven op een schapenvacht of lamsvachtje slapen hebben later aanzienlijk minder kans op astma. Maar slapen in of op wol kan ook de slaap (van oa. baby’s) bevorderen door de omhulling die het vachtje of de wollen stof biedt. Wol(plukjes) met voldoende lanoline ondersteunt de zelfgenezende (heilzame), werkzaamheidvan het lichaam bij kwalen en klachten. Denk hierbij aan tepelkloven, open babybilletjes en doorligplekken.

Ook wordt er binnen de antroposofie gesproken van de beschermende omhulling van wol. Dat betreft het afgrenzen van de buitenwereld maar niet afsluiten. Een baby of kind met een wollen mutsje op zou bijvoorbeeld wel de buitenwereld kunnen opnemen, gefilterd (zie Dhr. Edmond Schoorel)

– Wol is slijtvast en duurzaamhetgaat hierdoor meerdere generaties mee. Een wolvezel kan zo’n 20.000 keer worden gebogen zonder te breken. Dit maakt wol bijzonder sterk. Maar wol is ook een hernieuwbare bron van vezels. De vacht van het schaap wordt elk jaar geschoren waarna de vacht zich kan vernieuwen.


Tot slot: 

– Wol beschermt tegen UV-stralingWol houdt in vergelijking met andere materialen veel UV-stralingen tegen.

– Wol is brandwerend Door het hoge water- en stikstofgehalte van wol brand het moeilijk (pas bij 600°C). Als wolvezels in aanraking komen met vuur dan zal de vlam snel doven en schroeit het op de plaats van de vlam. Wol smelt in tegenstelling tot polyester niet waardoor brandende wol niet vastplakt aan de huid. Wol is dus een veilige kledingkeuze.

– Wol is natuurlijk afbreekbaarAls wol aan het einde van zijn levensduur is dan is het gemakkelijk natuurlijk afbreekbaar. De aarde neemt de voedingstoffen op in de grond.Bronnen:

Fournier, N., & Fournier, J. (1995). In Sheep’s Clothing: A Handspinner Guide to Wool. Loveland Colorado: Interweave Press LLC

Goebel, W., & Glöckler, M. (2003). Kinder spreekuur. Zeist: Christofoor

Tischer, C., Standl, M., Lehmann, I., Schaaf, B., Berg, A. von, Heinrich, J. (2014). Sleeping on animal fur in the first three months of life reduces the risk of asthma in later childhood. Geraadpleegd op zondag 13 maart 2016 van, http://erj.ersjournals.com/content/44/Suppl_58/P1944 

Chat openen
Welkom,
Kunnen wij van Charlie en Vos je helpen?